materinski dan
Materinski dan postavlja v ospredje hvaležne spomine in ponos, ki ga na ta dan izkazujemo vsem materam sveta. Poleg tega, se na ta dan poklonimo vlogi materinstva in se pri tem z nasmehom na obrazu spominjamo našega otroštva in naših mam, ki so za nas skrbele in nas negovale.

Spomnimo se na vezi, ki smo jih stkali v družini, še posebej z našimi mamami, ki so nam vedno stale ob strani, nas spodbujale in pomagale pri razumevanju sveta. Hkrati pa se spomnimo tudi vpliva, ki so ga matere pustile v celotni družbi. 
Matere in ženske so se venomer borile za pravičnost, nenasilje, odkritosrčne pogovore, pomoč šibkejšim in nenazadnje za boljšo in svetlejšo prihodnost svojih otrok. Prav zato je toliko bolj pomembno, da na dan vseh mater ponovno osvetlimo vprašanja, ki se navezujejo na položaj mater v današnji družbi. Za boljše razumevanje današnjih vprašanj je dobro poznati tudi nekaj zgodovinskih dejstev o nastanku tega praznika. V nadaljevanju bomo pojasnili tudi to, zakaj v Sloveniji praznujemo materinski dan na različen datum, kot ga praznujejo v drugih državah.

Izvori in začetki materinskega dne v Združenih državah Amerike


Materinski dan, kakršnega praznujemo danes, je svojo vrednost pričel pridobivati okoli leta 1870 v Severni Ameriki z vztrajnim delom matere Julie Ward Howe. Gospa Howe je želela ustvariti praznik, kateri bi bil posvečen vsem materam in miru. V tistem času je namreč v Severni Ameriki divjala državljanska vojna, kjer so se sinovi ameriških mater borili drug proti drugemu. Gospa Howe je tako ustanovila posebno združenje vseh mater, katerih sinovi so se borili na bojiščih. Združenje se je javno zavzemalo za končanje vojnih razmer.

Kasneje v letu 1908 se je Anna Jarvis zavzemala za uradno priznanje praznika, ki bi bil posvečen vsem materam. Gospa Jarvis je tako močno verjela v simbolni pomen tega praznika vseh mater, da je zato tudi zapustila svojo službo in se zavezala, da bo pomen praznika ponesla v vsa gospodinjstva po celotnih Združenih državah Amerike. Njeno trdo delo se je izplačalo v letu 1914, ko je bil materinski dan končno priznan kot nacionalni praznik, katerega še danes na tej celini uradno praznujejo vsako drugo nedeljo v mesecu maju.Materinski dan v samostojni Sloveniji


Večina evropskih držav in držav v drugih delih sveta materinski dan praznuje na isti dan, drugo nedeljo v maju, kot ga praznujejo Združene Države Amerike, iz kjer praznik tudi izvira.  Medtem pa je Slovenija edina država, v kateri je materinski dan priznan na dan 25. marca. V skladu s katoliško tradicijo je 25. marec namreč praznik Marijinega oznanjenja. 

Ker je Slovenija katoliška država, so praznik želeli povezati z materjo vseh mater, Devico Marijo, ki je bila Jezusova mati. Mati Božja, kot ji pravijo verniki, tako v Sloveniji predstavlja simbolični pomen dobrote in požrtvovalnosti; te lastnosti pa povezuje z vsemi slovenskimi materami. Večina držav je sprejela tradicijo praznovanja že takoj po koncu druge svetovne vojne, v Slovenijo pa je praznik prišel šele leta 1991, ko je država postala samostojna in se je osamosvojila oziroma odcepila od držav nekdanje republike Jugoslavije.
materinski-dan